Hasta donde termina el mar de Alaitz Leceaga

 Llegir acompanyant un viatge o viatjar al lloc on succeeixi un llibre és un del meus hobbies. Per aquests dies que hem passat en el balneari de les Termes de Molinar a la Vall de Karrantza he escollit un llibre de l’Alaitz Leceaga una bilbaïna de la que ja havia llegit una novel·la anteriorment: “ ". Com aquest últim em va agradar força vaig pensar que seria una bona elecció pel meu viatge, repetir un llibre de la mateixa autora “Hasta donde terminar el mar”, l’escenari aquí serà un poblet mariner de Biscaia anomenat Ea.

Abans de posar-me a explicar coses relacionades amb el llibre vull explicar un fet especial per a mi, relacionat amb el llibre. Ricard i jo tenim un amic bilbaí, Tintxo, que viu allà. Vam quedar amb ell un dels dies que dedicaríem a visitar Bilbao per veure’ns i prendre alguna coseta. Bilbao és una ciutat que coneixem una mica d’altres vegades, però és tan bonica que ens encanta passejar-la i patejar-la tantes vegades com sigui possible. Tintxo és d’aquelles persones amb un cor molt gran i passar una estona al seu costat és un privilegi. Vam passar junts unes dues hores, és poquet temps, però va ser una estona plena de complicitat i de molta estima. Una estona que ocuparà un lloc molt important dins dels records d’aquest viatge.


 Tintxo treballa en el món editorial, aquests dies era la Fira del Llibre de Bilbao, estava supercansat i estressat de passar tot el dia treballant a la fira, però no va dubtar en dedicar-nos un trosset del seu mig cap de setmana, vam quedar precisament a la Fira del Llibre de Bilbao. Ell coneix la meva fal·lera lectora i em tenia preparada una sorpresa.  Entre canya i tapa em va regalar “Hasta donde termina el mar” de l’ Alaitz Leceaga, signat per ella. Va aprofitar que l’Alaitz havia estat signant llibres a la seva carpa. 

Per causalitat,  era el llibre que estava llegint en aquell moment, ja estava gairebé a la meitat de la història de l’Ofèlia. El llegeixo en digital, en paper no el tenia. Ha estat un plaer acabar de llegir-lo en paper. M’encanta llegir en paper, però no ho faig habitualment. Fer-ho té uns al·licients romàntics i emocionals que l'ebook no pot tenir mai. El tacte de paper, el pes de les seves pàgines i l’olor afegeix un plus al plaer de llegir. Gràcies Tintxo.



Ea és un poble preciós de la costa Cantàbrica del País Basc escollit per Alaitz  Leceaga per la seva tercera novel·la amb l’olor a mar des de l’inici fins al final. Volia passar per Ea aquests dies que hem estat al País Basc, però el temps no ens ha donat més de si. La vall de Karrantza n'ha atrapat de tal forma que ha estat impossible trobar un forat per visitar Ea aquesta vegada. He estat dues vegades en aquest poble no fa gaire, per tant, per sort he pogut anar visualitzant mentre llegia els llocs per on es movien l’Ofèlia, el Dylan i l’Ulisses Morgan

Els Morgan, Dylan i Ulisses esperen a la platja el retorn de la barca del seu avi i els seus pescadors que agafats per sorpresa per una galerna no han tornat a port. Una galerna és un temporal de forta tempesta, fort vent i pluja que fa molt perillosa la navegació dels pescadors. És un fet que els mariners de la Costa Cantàbrica coneixen molt bé. La gent del poble espera a la platja la tornada dels seus tement el pitjor. Durant l’espera Dylan i Ulisses rescaten a la sorra de la platja el cos d’una jove molt semblant a una altra desapareguda al poble fa molts anys. L’arribada d’Ofèlia remou tot el poble mariner d’Ea, fortament castigat per anteriors desaparicions de noies. Tothom relaciona Ofèlia amb les desaparicions anteriors. La vida d’Ofèlia, la seva família, els Morgan i altres seran els protagonistes dins una trama plena de sorpreses i d'incerteses.

Si t’agrada el mar, t’agradarà aquesta història amb sabor a sal. Una història a la qual no li falta una mica de llegenda basca, de “làmies” i de sirenes. Les làmies són éssers de la mitologia basca, personatges femenins que viuen a les coves, que enamoraven als homes i que descriuen amb un cos de dona i extremitats de peix o peus d’ànec. Ofèlia ha viscut a una d’aquestes coves i té peus d’ànec o alguna cosa semblant.

Aprofitar la brisa del mar, sentir el vent a la cara, l’olor de sal, escoltar les onades i llegir aquesta novel·la és un dels plaers que et convido gaudir, ja m’explicaràs que tal l’experiència.


Alaitz Leceaga va néixer a Bilbao en 1982. Apassionada lectora de novel·les de misteri i femenines. Ha publicat nombrosos relats curts en castellà i en anglès 


Les novel·les més conegudes són "El bosque sabe tu nombre"  que es va convertir en bestseller i ha venut els drets cinematogràfics per fer una sèrie televisiva, “Las hijas de la tierra” i aquesta última “Hasta donde termina el mar" amb la que va guanyar  el Premio de Novela Fernando Lara 2021.




Alaitz en explica en aquest vídeo la seva novel·la: 





Gràcies Alaitz


















Comentarios